fredag 29 juli 2011

Olika typer av broddar? - till vad

Det finns olika typer av broddar beroende på säsong, gräsbroddar exempelvis när du rider/tävlar på sommaren på blöta gräsbanor. Vinter/isbrodar för vinterunderlag.
De allra flesta skor har redan gjorda hål för broddarna, två st på vanliga skor, ibland har travare sex broddar som oftast är fasta på skon.
Broddhålen har olika storlek, 5/16" eller 3/8" vilket är de allra vanligaste.
Höga, eller långa, broddar ger bättre fäste, men oxå en onaturlig vinkel på hoven, om de ej sjunker ner i underlaget. Låga broddar är mer skonsamt.

Ofta kommer det in smuts och annat i broddhålen, man kan då använda så kallade blindbroddar, det är som små gummi broddar som man stoppar i hålen så smuts inte kommer in, det finns också små metallbroddar man kan använda men risken är att de slits ner och blir då väldigt svåra och få ut... Man kan också använda bomull som man fuktat med hovfett eller liknande för stanna i hålet. Men de är lättare att stoppa in gummibrodd.


Man använder gängtapp för att göra vid broddhållen, lättas är och peta med något spetsigt föremål och få bort det värsta och sen gänga med gängtappen som gör "räfflor" för brodden. I dom allra flesta ridsportsbutiker brukar man kunna köpa broddar både löst och i ett så kallat set där de brukar ingå både vinter- och gräsbrodd, blindbrodd och gängtapp.

Man ska ALDRIG låta hästen stå med broddar utan använder dom endast under ridturen, pga felvinkeln som uppstår är det inte bra att stå med dem på. Speciellt inte om det är en ung häst som fortfarande växer!


ByeBye
LL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar